Pioniers

ontdekken met elkaar wat werkt en niet werkt

De Pionier loopt voorop, zoekt de grenzen op en brengt vernieuwing. Daarom is zij pionier. In haar enthousiasme kan zij veel weerstand ontmoeten. De focus verschuift dan van de vernieuwing naar het overkomen van de weerstand. En in de praktijk werkt dat niet. De grote vraag is hierbij juist hoe je de weerstand kunt gebruiken als opening naar de volgende stap.

Met mijn aanpak gaan pioniers op stap om te ontdekken in hun eigen veld van expertise waarom iets nou werkt en niet werkt en wat dat betekent voor de eigen werksituatie. We zijn gewend om naar succesvolle voorbeelden te kijken en die gaan we dan uitrollen. Dat heet opschalen. Als er iets is wat niet werkt, dan is dit het wel: opschalen. Wat wel werkt is in elke situatie te ontdekken door de context goed te lezen en met de betrokkenen nieuwe wegen in te slaan in het experimenteren. Dat is de rol van de Pionier.

Archetypen aan het woord

De Ontwerper is Co-Creator: in de praktijk met elkaar het programma ontwikkelen. Dat vraagt moed en visie, maar ook een critisch reflectief vermogen. In staat zijn onze eigen mentale frames los te laten en te experimenteren met nieuwe perspectieven.

Pagina bijgewerkt op: 04 Jan 2015 @ 18:42 site door: PEPS Media | Copyright © 2024 jos niesten & co-creation